Savjeti za bezbjedno surfovanje internetom

1. Kreiraj bezbjednu šifru
Tvoja šifra treba da sadrži najmanje 8 karaktera, i trebalo bi da uključi mala i velika slova i specijalne karaktere. Poželjno je izbjegavati direktan niz brojeva (1, 2, 3, 4…)

Evo načina za kreiranje šifre koji možeš jednostavno da zapamtiš: osmisli jednostavnu rečenicu i onda koristi prvo slovo svake riječi. Na primjer: Ssmok10sjur! (Svake subote moj otac kupuje 10 svježih jabuka u radnji!) Kreiraj različite šifre za svaki od online servisa koji koristiš i za svaki od tvojih uređaja.

2. Društveni mediji: Budi “škrt“ sa ličnim podacima
Kada kreiraš svoj profil na društvenim mrežama, odaberi podešavanja privatnosti koja sakrivaju tvoje lične informacije kao što je mejl adresa, kućna adresa i broj telefona.

Pročitaj o pravima koja daješ kompanijama koje su vlasnici društvenih mreža, kao što su prava na tvoje fotografije i podatke. Zapamti da nisu svi dobronamjerni, iako ti šalju zahtjev za prijateljstvo. Uvijek budi svjestan da osoba koja ti je poslala zahtjev možda sakriva svoj pravi identitet.

3. Ne znaš ko ti je poslao mejl? Onda budi na oprezu
Budi oprezan sa mejlovima koji sadrže datoteke u prilogu, kada ne znaš pošiljaoca. Takve datoteke mogu da sadrže viruse – zlonamjerne programe koji će biti oslobođeni-aktivirani odmah čim otvoriš mejl. Dakle, takve mejlove je potrebno obrisati bez otvaranja. Radi redovne apdejte sistema i zaštiti sebe sa dobrim skenerom za viruse.

4. Wi-Fi: Kako da budeš bezbjedan kod kuće i na javnim mjestima
Zaštiti svoj bežični ruter šifrom. Korisnici koji žele da pristupe tvojoj Wi-Fi mreži moraju znati šifru. Preduzmi posebne mjere predostožnosti sa javnim Wi-Fi mrežama koje nude slobodan – besplatan javni pristup. Kada koristiš takve mreže, nikada ne unosi šifru ili druge osjetljive podatke – rizik od zloupotreba je veći u javnim WiFI mrežama.

5. Online bankarstvo: Nikada ne otkrivaj svoje podatke za prijavu
Budi nepovjerljiv prema mejlovima u kojima banke traže da otkriješ svoje podatke za prijavu. Takvi zahtjevi putem mejla su taktika obmanjivanja poznata kao „phishing“. Prevaranti se predstavljaju – ponašaju kao bankari u cilju da prevare ljude da im otkriju povjerljive podatke. Uvijek kontaktiraj svoju banku za sve informacije koje su povezane sa onlajn bankarstvom. Za bezbjedno onlajn bankarstvo, tvoj računar ili pametni telefon mora da ima apdejtovan operativni sistem i da ima zaštitu od virusa.

6. Tvoj pametni telefon kao “Fort Knox“
Zaštiti pristup tvom telefonu sa PIN brojem tj. šifrom ili svojim otiskom prsta. Pristupaj javnim Wi-Fi mrežama samo kada je to neophodno. Apdejtuj telefon na vrijeme. To je način da svedeš svoje bezbjedonosne propuste na minimum. Takođe, možeš dodatno zaštititi svoj telefon antivirus aplikacijama. Neke antivirus aplikacije su dostupne besplatno. Preuzimaj aplikacije samo sa provjerenih izvora. Zapamti da pametni uređaji, kao i laptopovi ili PC, mogu biti meta hakerskih napada ili malware programa (virusa i “Trojanaca”).