AKTIVIRAJ MONSTER OPCIJU
I NA POKLON DOBIJAŠ STRAVA TORBICU

Prvi stanovi sa optičkim priključcima

09.12.2009.

Stanari zgrade u Moskovskoj ulici u Podgorici (objekat „6 plus“ kod Male pijace), ovih dana su prvi u Crnoj Gori u svojim stanovima dobili fiksni telefon, internet i tv servis preko optičkog priključka, čime im je omogućen pristup najsavremenijim i najkvalitetnijim Triple-play uslugama!

S obzirom da je u pitanju pilot projekat, Extra TV i ADSL servisi, do početka februara su besplatni za stanare ovog novosagrađenog objekta.

Crnogorski Telekom je nakon dugotrajnih radova na izgradnji optičke infrastrukture omogućio stanarima u Moskovskoj ulici da prvi dobiju pristup najsavremenijem obliku superbrzog prenosa podataka, a time i telekomunikacionim servisima nove generacije.

Riječ je o tehnologiji optika do kuće (fiber to the home), koja omogućava brzine prenosa od 50 i više Mbps, zbog čega je u svijetu često nazivaju i „infrastrukturom budućnosti“.

To je prvi put da se u Crnoj Gori radi na uvođenju ove tehnlogije koja je “posljednja riječ tehnike u svijetu”. Vrijednost ove investicije, koja je od strateškog značaja, iznosi u ovoj godini oko 1,4 milona eura.

Osim lokacija u Podgorici, u toku su radovi na dovođenju optičkih vlakana do stanova i zgrada individualnih korisnika u Herceg Novom (Bajkovina), Budvi (Rozino) i u Baru (Toplica3), gdje su inženjerski timovi Crnogorskog Telekoma procijenili da postoje najpovoljniji uslovi za uvođenje te tehnologije. Planira se nastavak realizacije projekta i u Tivtu, Kotoru i Ulcinju.

„Izgradnjom telekomunikacijske infrastrukture 21. vijeka činimo još jedan korak u približavanju Crne Gore svjetskim digitalnim tokovima, kaže izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Slavoljub Popadić. Dovođenjem optičkih vlakana do stanova individualnih korisnika, Crnogorski Telekom potvrđuje još jednom da je lider u oblasti savremenih tehnologija kao i da je daleko otišao u transformaciji od klasičnog operatera ka provajderu servisa nove generacije.“

Projekat Crnogorskog Telekoma je od izuzetne važnosti, s obzirom da će nova infrastruktura omogućiti korisnicima pristup broadband servisima budućnosti (veće brzine pristupa internetu – od 50 i više Mbps, korišćenje sadržaja za koje je potreban veći kapacitet mreže, poput TV visoke definicije –HD na više tv aparata u kući...). Optika do kuće uz to dovodi i do veće stabilizacije kvaliteta usluga.