Treći rođendan Extra TV-a

01.12.2010

U protekle tri godine je u Extra TV uložena suma od 15 miliona eura, što obuhvata troškove implementacije servisa i nadogradnje sistema, kao i ulaganja u korisničku opremu i sadržaje, rekao je Slavoljub Popadić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, na današnjoj konferenciji za medije povodom 3. rođendana Extra TV-a.

On je naglasio da je riječ o izuzetno modernom i inovativnom servisu koji je stigao u Crnu Goru samo godinu dana nakon Njemačke i Mađarske. Upravo takvi, inovativni i funkcionalno nadmoćni broadband servisi, među kojima je i Extra TV, sadašnjost su i budućnost Kompanije, i na najbolji način prate savremene svjetske trendove u oblasti telekomunikacija, rekao je Popadić, ističući da su korisnici odavno prepoznali mnogobrojne prednosti Extra TV servisa.

Zahvaljujući tim kvalitetima ostvarila su se i naša predviđanja da će Extra TV biti najpopularniji način pristupa digitalnoj televiziji. Već duže od pola godine T-Com ima lidersku poziciju na tržištu TV provajdera. Udio na domaćem tržištu stalno raste i sada iznosi 34.1%, uz više od 38 hiljada korisnika, naglasio je Popadić, uz podatak da je broj korisnika u prvih devet mjeseci porastao za 46% (11.6 hiljada), u odnosu na na isti period prošle godine. O popularnosti Extra TV-a, svakako, govori i podatak da je, recimo, iz Extra TV Videoteke u ovoj godini iznajmljeno preko 140 hiljada filmova.

U razgovoru s novinarima je rečeno da je najveći potencijal IPTV u tome što će u skoroj budućnosti ponuditi mogućnost personalizacije sadržaja. To praktično znači da emitovani sadržaji mogu biti prilagođeni gledaocu, jer će sistem na kojem se zasniva ova TV biti „svjestan“ svakog korisnika. Ista reklama, na primjer, može da izgleda potpuno drugačije na dva tv ekrana, odnosno, sadržaj se prilagođava ukusu i interesovanju korisnika.

Novinarima su prezentovani i pokazatelji o izuzetnoj popularnost Extra TV-a (IPTV) u svijetu.Prema podacima Broadband Forum-a (globalni konzorcijum sastavljen od 200 vodećih kompanija u oblasti telekomunikacija), za prvih šest mjeseci ove godine je broj IPTV korisnika u svijetu porastao za 2.3 miliona (u odnosu na isti prošlogodišnji period), i dostigao brojku od 38.5 miliona, od čega najviše otpada na Evropu - oko 19 miliona.

Još jedan impozantan podatak čuo se na nedavno održanom IPTV World Forumu u Londonu, gdje su se okupili vodeće telekomunikacijske kompanije - da će broj IPTV korisnika sa današnjih 38.5 miliona porasti na 68 miliona do kraja 2014. godine.

U razgovoru s novinarima je naglašeno da predstoji ozbiljniji razvoj domaćih sadržaja, u čemu je ključ daljnje popularizacije i širenja Extra TV-a i korišćenja broadband Interneta uopšte.

"Naša je želja da se u razvoj sadržaja uključe svi, od operatera do državnih institucija, a otvaraju se i brojne prilike za male firme- dobavljače sadržaja (content provider-e), ali i za snalažljive i preduzimljive pojedince, koji svojim originalnim idejama mogu stvoriti zanimljiv sadržaj“ – rekao je Popadić.

Mogućnosti su neograničene, jer domaćem web-u treba i zabavnog i edukativnog i kulturnog i sadržaja i aplikacija. Rekao bih da nije važan kvantitet, već kvalitet sadržaja, jer samo kvalitet donosi višestruku korist. Širenjem broadband-a otvaraju se mogućnosti stvaranja multimedijalnog sadržaja, od online radio stanica do video zapisa ili programa namijenjenih isključivo IP televiziji. Učenje preko Interneta, zabavni sadržaji, vijesti, sport, samo su neka od područja u kojima nam nedostaje originalnog i domaćeg sadržaja. Ta činjenica je svakako izazov za kreativne.

Na današnjoj konferenciji za medije uručeno je 9 vrijednih nagrada (HDTV, 3 ASUS netbook-a i 5 mobilnih telefona – Nokia 5230) učesnicima Extra TV nagradne igre, organizovane povodom 3. jubileja.