Crnogorski Telekom objavio finansijske i poslovne rezultate za prvu polovinu 2018.

• Dalji rast profitabilnosti i stabilizacija maloprodajnih prihoda
  • Tržišno liderstvo u rezidencijalnom postpejd segmentu

U prvoj polovini 2018. godine, kao i u drugom kvartalu, Crnogorski Telekom nastavlja da bilježi pozitivne trendove. Stabilizovani su maloprodajni prihodi, nastavljen je trend rasta profitabilnosti iz prvog kvartala, a dodatno su ostvarena i pozitivna kretanja u korisničkoj bazi fiksnog interneta i Extra TV-a u odnosu na prethodni kvartal i na kraj prethodne godine.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, iznosila je 14,7 miliona čime je ostvaren rast od 5,1% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Neto dobit iznosila je 3,4 miliona eura i veća je za 1,2 miliona u odnosu na uporedni period 2017. godine. Ukupni prihodi su iznosili 40,7 miliona, što predstavlja smanjenje od 0,5 miliona ili 1,2% u poređenju sa prvom polovinom prošle godine, a uslovljeno je manjim obimom dolaznog saobraćaja. Prihodi od maloprodaje bili su na nivou prošle godine.

Širenje pokrivenosti optičkom i Turbo DSL mrežom, povećanje broja korisnika
Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi se korisnicima omogućio pristup najkvalitetnijoj mreži. Optika je sada dostupna u preko 74 hiljada domaćinstava, što predstavlja pokrivenost od 38% od njihovog ukupnog broja. Broj korisnika optičke mreže Crnogorskog Telekoma porastao je za 7% u poređenju sa prethodnom godinom i iznosio je preko 16 hiljada. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 66 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika iznosio 23 hiljade.

Nastavljen rast mobilnog interneta i postpejda
Na kraju drugog kvartala Crnogorski Telekom je ostvario tržišno liderstvo i u postpejd segmentu za fizička lica, čime je dalje učvršćeno vođstvo na ukupnom postpejd tržištu. Na kraju drugog kvartala 2018. godine aktivno je bilo 359 hiljada SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 5 hiljada više u odnosu na uporedni period prethodne godine. Baza postpejd kartica uvećana je za 24 hiljade, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 19 hiljada. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 14 hiljada, u odnosu na uporedni period, i iznosio je 169 hiljada.

Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma istakao je da su u kompaniji zadovoljni rezulatatima ostvarenim u prvoj polovini 2018. godine.

„Telekom nastavlja da bilježi rast profitabilnosti i pozitivne trendove u korisničkoj bazi kod većine usluga i to nas izuzetno raduje. Uspjeli smo da stabilizujemo prihode u maloprodaji i na dobrom smo putu da ostvarimo naše strateške ciljeve.

Posebno smo ponosni što smo u prvoj polovini ove godine, prvi put od kada kompanija pruža uslugu mobilne telefonije, preuzeli lidersku poziciju u postpejd segmentu za fizička lica, čime smo dodatno ojačali našu vodeću poziciju u ukupnom postpejd tržištu. Ovaj veliki uspjeh postignut je zalaganjem cijele Kompanije, i zasniva se na povećanom kvalitetu mreže, inovacijama u ponudi servisa i uređaja, i stalnom poboljšanju kvaliteta usluga i korisničkog iskustva.

U broadband segmentu nastavljamo sa daljim ulaganjima u razvoj mreže kroz širenje optičke mreže i VDSL tehnologije. U saradnji sa kompanijom CEDIS sprovodimo projekat razvoja vazdušne optičke infrastrukture, što će korisnicima u prigradskim i ruralnim područjima omogućiti dostupnost najsavremenijih digitalnih servisa. Kao vodeći partner države u procesu digitalizacije, nastavićemo sa primjenom inovativnih rješenja koji pružaju sistemsku podršku crnogorskom društvu da najbolje iskoristi prednosti koje donose tehnološke promjene.“ – zaključio je Ljušev.