AKTIVIRAJ MONSTER OPCIJU
I NA POKLON DOBIJAŠ STRAVA TORBICU

Danilovgrad dobio prve pametne klupe

Prve moderno dizajnirane ”pametne klupe” postavljene su u Danilovgradu u okviru zajedničkog projekta Opštine Danilovgrad, Crnogorskog Telekoma i Ministarstva kulture, uz konkretno rješenje kompanije URB-A, koja je prva crnogorska kompanija koja je osmislila i proizvela pametnu klupu. Rješenje je rezultat razvoja kreativnih industrija kroz projekat „Creative Montenegro“ koje realizuje Ministarstvo kulture.


Klupe su postavljene na Trgu 9. decembra i Trgu golootočkih žrtava i prve su ovog tipa u Crnoj Gori. Time Telekom nastavlja da doprinosi razvoju pametnih gradova i da podržava pametna rješenja, posebno ona koja su osmišljena i proizvedena na teritoriji Crne Gore.

Rješenje u Danilovgradu je pravi primjer takve aktivnosti, a tim povodom, Vuk Vukašinović, stručnjak za razvoj softverskih proizvoda u Crnogorskom Telekomu je izjavio:
„Pametne klupe nisu novost, ali pametna klupa proizvedana u Crnoj Gori, jeste. Crnogorski Telekom je podržao domaću kompaniju URB-A, koja je osmislila i proizvela jedno ovakvo rješenje. Atribut 'pametna' proizilazi iz činjenice da klupa posjeduje solarni panel putem kojeg se puni baterija koja omogućava punjenje mobilnog telefona, ali i WI-FI mrežu u blizini klupe. Dakle, nije potrebno posebno napajanje električnom energijom, što je čini samoodrživom. Savremeni dizajn, promišljeno uklopnjen tehnički sadržaj u moderan urbani mobilijar, čini ove klupe inovativnim domaćim rješenjem, što je od posebno značaja za sve nas.“

Povodom početka razvoja Danilovgrada kao pametnog grada, glavni administrator u Opštini Danilovgrad, Dejan Vuković, ističe:
„Ovaj inovativni urbani mobilijar sa solarim napajanjem za integrisane punjače, USB ulaze, WiFi, kao i ostavljenom opcijom za mjerače nivoa ugljen-dioksida u vazduhu, buke, temperature, vlage i vazdušnog pritiska, označava početak razvoja Danilovgrada kao pametnog grada, a ovo je tek prvi korak razvoja u tom pravcu.
Odmarajući na klupi, građani će biti u prilici da dopune bateriju na svom mobilnom telefonu ili tabletu i da koriste besplatan internet. Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i kompanije Crnogorski Telekom AD, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo da višegodišnjoj uspješnoj saradnji, a nadamo se zajedničkom nastavku saradnje u oblasti Smart City inovacija.“

Pored pametnih klupa, iz Crnogorskog Telekoma podsjećaju na još dva projekta čija je implementacija u toku, a to su: instalacija uređaja za praćenje parametara kvaliteta vazduha na teritoriji Podgorice, kao i prvi javni punjač za električne automobile u Crnoj Gori, na Svetom Stefanu.