AKTIVIRAJ MONSTER OPCIJU
I NA POKLON DOBIJAŠ STRAVA TORBICU

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Crnogorskom Telekomu

U akciji učestvovalo preko 50 zaposlenih

Donacija opreme Centru za transfuziju krvi

U Crnogorskom Telekomu je danas organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali zaposleni i menadžment kompanije. Tim povodom, Centru za transfuziju krvi donirana su tri mobilna kreveta sa transfuzionim instrumentima u znak podrške ovakvim humanitarnim akcijama na teritoriji Podgorice i ostalim djelovima Crne Gore.

Crnogorski Telekom se, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore i Centrom za transfuziju krvi uključio u akciju “Daj krv – spasi život!”, kako bi podstakao akcije tog tipa, imajući u vidu da je procenat dobrovoljnog davanja krvi u Crnoj Gori ispod zadovoljavajućeg, oko 2,5% , dok je svjetski standard 4-5%.

U akciji je učestvovalo 50-ak zaposlenih i članova menadžmenta, na čelu sa Slavoljubom Popadićem, izvršni direktorom.

slika 4

“Ovo je prvi put da organizujemo akciju dobrovoljnog davanja krvi u Crnogorskom Telekomu i siguran sam da će to postati lijepa praksa za ubuduće. Posebno nas raduje što je ova društveno odgovorna akcija organizovana upravo u mjesecu kada se slavi jubilej 5 godina T brenda Dojče Telekoma u Crnoj Gori.

Osim što želimo da pokažemo solidarnost i saosjećanje sa onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao kompanija imamo odgovornost prema zajednici u kojoj poslujemo. Danas smo doprinijeli promovisanju kulture dobrovoljnog davanja krvi, i nadam se, insprisali druge kompanije i pojedince u Crnoj Gori da se priključe akciji“ – kazao je Džejson King, direktor Marketinga.

Dr Gordana Rašović, direktorka Centra za transfuziju krvi Kliničkog centra Crne Gore zahvalila se na donaciji predstavnicima Telekoma

„Htjela bih da istaknem da je današnja akcija od velike važnosti za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, samim tim što je ovako velika i ozbiljna kompanija, u sklopu svog jubileja, poklonila posebno mjesto ovoj humanoj aktivnosti. Takođe, želim da se zahvalim na donaciji koja će znatno olakšati rad transfuziološke službe na terenu i učiniti da se ova aktivnost sprovodi i na širem području Crne Gore. Nadam se da današnja akcija predstavlja početak buduće, uspješne saradnje“ – kazala je Rašović.

Sprovođenje akcije je omogućio Crveni krst Crne Gore, koji ima Zakonom definisane obaveze usmjerene na razvoj i unaprjeđenje djelatnosti dobrovoljnog davalaštva.

„Veliko nam je zadovoljstvo što naša humanitarna organizacija, koja ima više od pola vijeka tradicije organizovanog rada sa dobrovoljnim davaocima krvi, danas u Telekomu prepoznaje jednu uspješnu kompaniju, sa osjećajem za osnovne ljudske vrijednosti i pomoć čovjeku u nevolji.

Uvjereni smo da ćemo, kroz ovaj primjer humanosti i solidarnosti, animirati i druge organizacije, privredne subjekte i preduzetnike da postanu dio humane porodice crvenokrstaša i dobrovoljnih davalaca krvi.“ – kazala je Jelena Dubak, generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore.

slika2

Prema zvaničnim statistikama, svakom četvrtom čovjeku je neophodna transfuzija krvi u toku života. Krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, nakon obavljenog laboratorijskog i ljekarskog pregleda. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, traje 5 - 7 minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cjelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.