AKTIVIRAJ MONSTER OPCIJU
I NA POKLON DOBIJAŠ STRAVA TORBICU

Završeno državno takmičenje osnovnih i srednjih škola za najbolji sajt

15.06.2009

633806708733239630

Najbolje internet prezentacije među osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, imaju O.Š “Ratko Žarić” iz Nikšića i Srednja mješovita škola (S.M.Š) “Braća Selić“ iz Kolašina, odluka je petočlanog žirija koji je imao težak zadatak da izabere pobjednike u konkurenciji 94 osnovne i 37 srednjih škola..

Nagrađeni web timovi imaju po pet članova i po jednog koordinatora: O.Š. “Ratko Žarić” (profesor i koordinator, Julka Rašković, učenici - Anđela Grbović VIII-1, Anja Glušica VIII-3, Sanja Popović VIII-3, Božidar Kisić VII-3, Maja Doderović VII-2) S.M.Š “Braća Selić” (profesor i koordinator Goran Živković, učenici - Sonja Vuksanović III-2, Rajko Radović III-1, Ana Zeković III-2, Marija Jovanović II-1, Jelena Popović II-1).

Diplome su na današnjoj konferenciji za medije pobjednicima ovog takmičenja uručili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo, prof. dr Vujica Lazović i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog Telekoma, Danijel Sas.

Ministar prosvjete i nauke, prof. dr Sreten Škuletić poklonio je članovima najboljih web timova digitalne kamere s memorijskom karticom, a Ministarstvo za informaciono društvo nagradilo je učenike i njihove nastavnike boravkom na ovogodišnjem INFOFEST-u (27. septembra- 3. oktobra u Budvi). Pobjedničke timove i njihove koordinatore Crnogorski Telekom je nagradio petodnevnim boravkom u Parizu, uz posjetu Diznilendu.

Izbor najbolje školske prezentacije organizovan je u sklopu partnerskog projekta Crnogorskog Telekoma i Vlade Crne Gore, na povećanju nivoa informatičkog znanja. Ovaj projekat je počeo sredinom oktobra prošle godine, organizovanjem 41 internet radionice, u 21 opštini. Na internet radionicama je učestvovao veliki broj djece, koja su se uz iskusne instruktore upoznala sa prednostima i mogućnostima korišćenja interneta i popularnih web alata.

Krajem prošle godine su za sve osnovne i srednje škole napravljene uniformne web prezentacije, na kojima rade učenici i njihovi profesori. Od ukupno 162 osnovne i 46 srednjih škola u Crnoj Gori, na internet prezentacijama su radili đaci iz 94 osnovne i 37 srednjih škola. Cilj ovog strateškog projekta, koji ide pod sloganom ”Internet je igra koja se igra cijelog života”, jeste da se ubrza put Crne Gore u informatičko društvo.

Zavrseno drzavno takmicenje  1

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo, prof. dr Vujica Lazović naglasio je da savremene tehnologije nijesu novina u Crnoj Gori. „Razvoju ove oblasti Vlada Crne Gore je još prije nekoliko godina dala prioritet i zahvaljujući toj činjenici danas je naša zemlja po primjeni različitih rješenja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija po mnogo čemu prepoznata kao lider u regionu,” rekao je Lazović.

Crnogorski Telekom je, po riječima predsjednika Odbora direktora Kompanije, Danijela Sasa, spreman da u naredne četiri godine, uloži milion eura u projekte povećanja nivoa informatičkog znanja. On je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će Crnogorski Telekom, u sklopu ovog projekta, organizovati od septembra besplatne kurseve računara za starije.

Ministar prosvjete i nauke, prof. dr Sreten Škuletić, istakao je da će Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i nauke nastaviti i unaprijediti svoje zadatke sa ciljem što boljeg, uspješnijeg i kvalitetnijeg širenja informatičkog znanja. Obraćajući se nagrađenima, Škuletić je rekao: »Vašim radom, trudom i znanjem pokazali ste nam da ste uspješni i da vaš uspjeh predstvalja podsticaj svima onima koji žele da se što više i kvalitetnije informatički obrazuju. »

Petočlani žiri radio je u sastavu: Maja Ilijanić (predsjednica žirija) i Petar Tomović iz Crnogorskog Telekoma, Darko Kovačević i Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete i nauke i Luka Filipović iz CIS-a (Centar Informacionog Sistema Univerziteta Crne Gore).