Prva 5G mreža u Crnoj Gori

5G nije samo nova generacija, to je novi koncept koji će donijeti neuporedive brzine interneta, veći kapacitet i minimalno kašnjenje.
Podstaći će inovacije u mnogim industrijama i promijeniti sve.

 

side image

Gradimo prvu mrežu budućnosti

Počeli smo s prvom fazom uvođenja 5G tehnologije; u rad su puštene prve bazne stanice u Podgorici. U ovom trenutku akcenat smo stavili na povećanje kapaciteta mreže i smanjenje kašnjenja (latencije). Na taj način stvaramo tehničke uslove i pripremamo mrežu za fantastične 5G brzine u narednim fazama.


Funkcionalnosti 5G mreže trenutno postižemo nadograđivanjem postojećih tehnologija i korišćenjem spektra koji nam je na raspolaganju, pa je 5G mreža u Podgorici dostupna zahvaljujući inovativnoj tehnološkoj metodi dinamičnog dijeljenja spektra (DSS). Punu snagu naša 5G mreža pokazaće nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

 

Šta je DSS (Dynamic Spectrum Sharing)?

side image

Može li se već sada isprobati 5G?

Telekom 5G mreža trenutno je dostupna na lokacijama Blok 5, Tološi, Dalmatinska i Elastik u Podgorici, a za povezivanje na mrežu neophodno je imati 5G uređaj. Trenutno su vam na raspolaganju Xiaomi 5G modeli, kao i uređaji proizvođača koji imaju tzv. open software.


Strateški partner Telekoma na ovom projektu, kompanija Samsung, na terenu je i obavlja pripreme za sertifikaciju uređaja. Uskoro se očekuje i Apple. Naše korisnike koji imaju 5G uređaje ovih proizvođača obavijestićemo kada se taj proces završi. Svi ostali mogu birati 5G uređaj iz naše ponude.

 

 

5G perspektiva


5G će omogućiti nove primjene koje nisu bile moguće s prethodnim tehnologijama. U narednim godinama očekuje se postepeno korišćenje svih naprednih karakteristika nove mreže.
 

Kako da znam podržava li moj telefon 5G?

Počeli smo sa Podgoricom...

 

 

Vodimo računa o sigurnosti. Brinemo o okolini.

Pridržavamo se strogih sigurnosnih standarda, a posebnu pažnju posvećujemo brizi za okolinu. Koristimo opremu najnovije generacije koja je u skladu sa svim propisanim standardima.

 

Osim naših napora, uvođenje 5G mreže zakonski je regulisano i pod stalnom je kontrolom nadležnih institucija. 

side image
Testiranja i studije
Na kojim frekvencijama radi 5G?
Uticaj na životnu sredinu?