Prva 5G mreža u Crnoj Gori

5G nije samo nova generacija, to je novi koncept koji će donijeti neuporedive brzine interneta, veći kapacitet i minimalno kašnjenje.
Podstaći će inovacije u mnogim industrijama i promijeniti sve.

 

side image

Gradimo prvu mrežu budućnosti

U toku je prva faza uvođenja 5G tehnologije; nakon pokrivanja Podgorice nastavljamo širenje 5G mreže. U ovom trenutku akcenat smo stavili na povećanje kapaciteta mreže i smanjenje kašnjenja (latencije). Na taj način stvaramo tehničke uslove i pripremamo mrežu za fantastične 5G brzine u narednim fazama.


Funkcionalnosti 5G mreže trenutno postižemo nadograđivanjem postojećih tehnologija i korišćenjem spektra koji nam je na raspolaganju, pa je 5G mreža u Podgorici dostupna zahvaljujući inovativnoj tehnološkoj metodi dinamičnog dijeljenja spektra (DSS). Punu snagu naša 5G mreža pokazaće nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

 

Šta je DSS (Dynamic Spectrum Sharing)?

side image

Podgorica, prvi 5G grad

Telekom 5G mreža trenutno je dostupna u gradskom jezgru Podgorice. Za povezivanje na mrežu neophodno je imati 5G uređaj. Trenutno su vam na raspolaganju Samsung i Xiaomi 5G modeli, kao i uređaji proizvođača koji imaju tzv. open software. Uskoro se očekuje i Apple.

 

Strateški partner Telekoma na ovom projektu je kompanija Samsung.

 

 

5G perspektiva


5G će omogućiti nove primjene koje nisu bile moguće s prethodnim tehnologijama. U narednim godinama očekuje se postepeno korišćenje svih naprednih karakteristika nove mreže.
 

Trenutne 5G lokacije u Podgorici

Sertifikovani uređaji koji podržavaju 5G

Počeli smo sa Podgoricom...

 

 

Vodimo računa o sigurnosti. Brinemo o okolini.

Pridržavamo se strogih sigurnosnih standarda, a posebnu pažnju posvećujemo brizi za okolinu. Koristimo opremu najnovije generacije koja je u skladu sa svim propisanim standardima.

 

Osim naših napora, uvođenje 5G mreže zakonski je regulisano i pod stalnom je kontrolom nadležnih institucija. 

side image
Testiranja i studije
Na kojim frekvencijama radi 5G?
Uticaj na životnu sredinu?