Kako je izgledao rad sa vještačkom inteligencijom na Betovenovoj nedovršenoj simfoniji?

06. 10. 2021.

Tačno 199 godina bilo je potrebno da se dovrši Betovenova „10. simfonija“, a ovo nedovršeno djelo velikog umjetnika dokomponovala je vještačka inteligencija (AI), čiji je razvoj inicirao njemački Deutsche Telekom.

Putovanje ka konačnoj verziji simfonije trajalo je duže od godinu, svjetska premijera je zakazana za 9. oktobar u 19 sati, a u susret jedinstvenom muzičkom događaju iz Telekoma su odlučili da podijele najveća iznenađenja i prekretnice tokom rada na ovom projektu, i planirani trenutak otvaranja šampanjca.

 

Jun 2019.
Rođena je ideja da se „10. simfonija“ dovrši korišćenjem vještačke inteligencije. Dojče Telekom organizuje tim međunarodnih muzičkih i AI stručnjaka, i naučnika iz Beethoven-Hausa u Bonu.


Jul 2019.
AI je programiran i dobija veliku količinu podataka: sve Betovenove kompozicije (simfonije, klavirske sonate i gudačke kvartete), kao i brojna muzička djela Betovenovih savremenika.


Oktobar 2019.
Ekipa koja radi na simfoniji suočava se sa neočekivanim izazovom: prvi rezultati zvuče previše moderno! Šta se desilo? Među učitanim kompozicijama greškom su se našle i neke koje su nastale nakon Betovenovog doba, a bilo je i nedovoljno muzičkih djela njegovih savremenika. Potrebno je poboljšanje, a materijal mora biti obrađen tako da ga AI može pročitati.


Novembar 2019.
Senzacija: tokom istraživanja otkrivene su ranije nepoznate informacije o „10. simfoniji“ Riječ je o Betovenovim opisnim tekstovima za hor. Veoma važno otkriće. Ali kako AI može iskoristiti ove informacije?


Decembar 2019.
Prekretnica: novi rezultat zvuči kao Betoven! Stručnjaci za Betovena klimaju u znak odobravanja, a javnost dobija prvi zvučni isječak.


Mart 2020.
Koronavirus usporava projekat. Premijera zakazana za april se odlaže.


April 2020.
Dobar trenutak za dubinsku analizu: eksperti koji rade na projektu odlučuju da iskoriste ovo vrijeme za fundamentalni razvoj AI – cilj je da vještačka inteligencija bolje razumije razvoj muzičkih tema.


Jun 2020.
Urađeno je više od 1.200 novih analiza podataka, AI je iznova obučen za zadatak. Nastaje potpuno nova kompozicija koju eksperti ponovo prerađuju.


Oktobar 2020.
Kompozicija je završena, ali je ostao važan korak: muziku treba da orkestriraju muzički stručnjaci.


Maj 2021.
Prvo živo snimanje Simfonije za dokumentarni film na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču.


Oktobar 2021:
Otvaramo šampanjac! Održava se svjetska premijera kompletne 10. simfonije.
 


Praćenje online prenosa svjetske premijere dovršene „10. simfonije“ Ludviga van Betovena, zakazane za 9. oktobar u 19h, ljubiteljima klasike u Crnoj Gori omogućiće Crnogorski Telekom putem svoje Facebook stranice i YouTube kanala.

Iz Telekoma su, kao prvi uvid u završenu kompoziciju, ranije podijelili kratki zvučni odlomak simfonije u izvođenju Beethoven Orchestra iz Bona, pod vođstvom dirigenta Dirka Kaftana s Cameronom Carpenterom na orguljama: https://www.youtube.com/watch?v=OeVzbGEFEyU