U Nikšiću do kraja godine otvorena izložba „365 dana zajedno“

13. 12. 2019.
  • Uz podršku JU Muzeji i galerije Nikšić i Crnogorskog Telekoma, projekat „365 dana zajedno“ nastavio život

 

U galeriji „Ilija Šobajić“ u Nikšiću sinoć je otvorena izložba fotografija „365 dana zajedno“, autora Ambroza Nikača i Relje Erakovića. Izložba je kruna projekta koji su autori realizovali uz podršku Crnogorskog Telekoma, a u Nikšiću je predstavljena u partnerstvu sa JU Muzeji i galerije Nikšić, u okviru programa Nikšićka kulturna scena.

Projekat „365 dana zajedno“ je trajao godinu, tokom koje su umjetnici intenzivno razmjenjivali fotografije snimljene telefonom, uvodeći jedan drugog u svoj svijet i svakodnevicu. Rezultat je izložba 96 fotografija grupisanih u 12 cjelina.

“Svaki blok čini po osam fotografija, četiri Reljine i četiri Ambrozove. Na fotografijama vidimo ljepote prirode koje oduzimaju dah, planine, jezera, ali i slučajne prolaznike, nesvakidašnje prizore, ljepotu druženja i svakodnevice. Fotografije su nastale kao plod saradnje Relje Erakovića, diplomiranog filmskog i televizijskog snimatelja i umjetničkog fotografa i Ambroza Nikača, diplomiranog elektroinženjera, reprezentativca Crne Gore u paraolimpijskim disciplinama i takođe ljubitelja fotografije. Iz ljubavi prema filmu i fotografiji Nikač je završio i filmsku školu gdje je upoznao Relju kao predavača”, kazao je na otvaranju izložbe Milosav Milatović, kustos u JU Muzeji i galerije.

Projekat je bio zamišljen tako da dva prijatelja, odustajući od glomaznih profesionalnih fotoaparata i koristeći mogućnosti koje nude pametni telefoni, fotografišu ono što im padne za oko, fotografije razmjenjuju, komentarišu, objavljuju na društvenim mrežama i tako,  komunicirajući i razmjenjujući ideje uz pomoć tehnologija, stvore materijal za izložbu.

“Dosta puta u karijeri desilo mi se da vidim neki sjajan prizor na ulici, na planinama i da kod sebe nemamo fotoaparat i telefon se nemetnuo kao sjajno rješenje. Željeli smo da napravimo priču o dnevnim, običnim stvarima, mada je meni bliska i apstraktna koja mi je privlačna jer nosi neku likovnost, poetiku i poruku. Sam naziv “365 dana zajedno” govori o zajedničkom drumovanju”, kazao je Relja Eraković.

Ambroz i Relja pokazali su da ne moramo da koristimo društvene mreže kako bismo iznova i iznova dijelili identične fotografije sa istih popularnih lokacija, već ih možemo koristiti kako bismo natjerali nekoga da se na trenutak udalji od sebe, zauzme drugačiju perspektivu i otkrije svijet novih mogućnosti, poručuju iz Telekoma, kompanije koja je autore podržavala od samog početka.

„Priča o tehnologiji za nas je priča o povezanosti. Ambroza i Relju povezala je ljubav prema umjetnosti, fotografiji i avanturi, a tehnologija je poslužila samo kao sredstvo da izraze isti senzibilitet i da prenesu poruku jedan drugom, a putem društvenih mreža i svima nama. I u tome su uspjeli – uveli su nas u svijet novih, i što je važnije, različitih mogućnosti“, vjeruje Matija Otašević, PR Telekoma.

Izložba „365 dana zajedno“ može se vidjeti u galeriji „Ilija Šobajić“ do kraja godine.