<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NQNGLFF&l=dataLayer" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

Kako da postanem korisnik Telekom usluga?

Zanima vas pripejd ili postpejd broj?


Pripejd


Kao što vjerovatno znate, pripejd je broj kome dopunjavate kredit po potrebi, i trošite ga na pozive, SMS poruke, internet... Da biste postali korisnik Telekom pripejd usluge, potrebno je samo da kupite SIM karticu u T-Centru ili na kiosku, i date podatke za registraciju broja. Tom prilikom, potrebno je da imate sa sobom važeći identifikacioni dokument. Procedura je gotova za par minuta, a onda možete uživati u svim povoljnostima Telekom pripejd paketa.

Ako više volite online kupovinu i kućnu dostavu, pripejd broj možete naručiti ovdje.

Pogledajte našu ponudu pripejd paketa i dodatnih opcija koje možete aktivirati, ili nas kontaktirajte putem Telekom ME mobilne aplikacije, društvenih mreža, pozivom našeg Kontakt centra na broj 1500 ili posjetite T-Centar.
 

Postpejd

Varijanta u kojoj potrošene resurse plaćate na kraju mjeseca, kada dobijete račun. Da biste postali korisnik Telekom postpejd broja, potrebno je da prilikom preuzimanja SIM kartice potpišete ugovor o zasnivanju pretplatničkog odnosa. To možete uraditi u T-Centru, poručivanjem preko broja 1500 (našeg Kontakt centra) ili na web shop-u ovdje.

Ponudu Telekom postpejd paketa, dodatne usluge i opcije pogledajte ovdje, i odaberite nešto za sebe.

Za sva dodatna pitanja koja imate, kontaktirajte nas preko Telekom ME mobilne aplikacije, društvenih mreža, pozivom Kontakt centra na 1500, ili posjetite T-Centar.

Za koju god varijantu se odlučite, dobro nam došli!

Nijeste našli ono što ste tražili? Kontaktirajte nas!

Online chat

Društvene mreže

Telekom ME aplikacija

Kontakt centar