Kako se u nekoliko koraka osloboditi papirologije i digitalizovati poslovanje?

25. 11. 2021.

Svako poslovanje temelji se na povjerenju, ali digitalizacija poslovanja – koja između ostalog podrazumijeva oslobađanje papirologije i kreiranje digitalne arhive dokumenata – zahtjeva dodatne nivoe sigurnost i povjerenja. Elektronske usluge povjerenja omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku, garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu, i imaju vrijednost dokaza budući da elektronski potpis i pečat imaju istu pravnu težinu kao svojeručni potpis i pečat u papirnom obliku.

Crnogorski Telekom je jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. To znači da Telekom, kao posrednik, garantuje identitet potpisnika i integritet dokumenata sa elektronskim potpisom i pečatom.

Usluge povjerenja koje Telekom nudi su:

 • izrada kvalifikovanog certifikata za elektronski potpis, elektronski pečat (eTrustPotpis i eTrustPečat)
 • izrada kvalifikovanog elektronskog vremenskog pečata (eTrustVremenskiPečat)
 • kvalifikovana verifikacija elektronskog potpisa i elektronskog pečata (eTrustVerifikacija)

Sve ove usluge dostupne su na jednom mjestu, kroz eTrust portal. To je prva i jedina platforma u Crnoj Gori koja nudi kompletan set usluga za upravljanje digitalnim dokumentima (potpis, pečat, vremenski pečat, verifikacija).

 

 • Kome su namijenjene usluge povjerenja Telekoma?
  Elektronske usluge povjerenja Crnogorskog Telekoma namijenjene su fizičkim licima, privrednim subjektima i zaposlenima unutar privrednih subjekata, i uopšte svima koji žele inovativna i moderna rješenja za primjenu u elektronskom poslovanju ili komunikaciji.
   
 • Koje su prednosti korišćenja ovih usluga?
  Prije svega, sertifikati omogućavaju mobilnost jer nisu vezani za računar, pa se usluge mogu obavljati bilo kada i bilo gdje. Takođe, nije potrebno posjedovati hardverski kripto-uređaj (USB token), čime se uklanja trošak instalacije i nabavke samog uređaja. Na kraju, korišćenje usluga je nezavisno od platformi ili internet pretraživača, mogu se koristiti na svim operativnim sistemima i pretraživačima.

Sve ovo za građane znači uštedu vremena, pristupačnost, sigurnost, zaštitu privatnosti. Preduzećima nudi jednostavnije i brže poslovne procese, transparentnost, povjerenje i sigurnost, a nije zanemarljiv ni uticaj na zaštitu životne sredine, kroz značajno manje korišćenje papira.

 • Kako do eTrust usluga?
  Dovoljni su internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator. eTrust portal za digitalno potpisivanje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata je siguran i baziran na dvofaktorskoj autentifikaciji, pa se osim korisničkog naloga i šifre koristi i eTrust autentifikator mobilna aplikacija za smart telefone, za potvrdu svake transakcije.
   

Fizička lica proces izdavanja sertifikata za pomenute usluge mogu započeti online, a potvrda i provjera identiteta vrše se jednom posjetom nekom od T-centara. Pravna lica najprije prolaze proces registracije uživo, nakon čega se sve drugo završava online.

Da dobijete eTrust nalog, pošaljite zahtjev za registraciju i iskoristite 10 besplatnih transakcija, bez obaveze plaćanja nakon njihovog isteka. Besplatne transakcije validne su šest mjeseci i dostupne su fizičkim licima.