Roming podešavanja

Aktivacija rominga
Ako želite da koristite svoj mobilni telefon dok ste u inostranstvu (osim za slikanje 😊), prvo se uvjerite da vaš broj ima aktivan roming. Za svaki pripejd broj je, po automatizmu, roming aktiviran, dok kod postpejd brojeva to nije slučaj. Prije putovanja kontaktirajte naš Korisnički servis preko Telekom ME aplikacije, live chat-a na www.telekom.me sajtu, facebook ili twitter stranice, ili pozivom na 1500, i mi ćemo provjeriti da li vaš broj ima “pasoš” 😊.


Roming i ograničenje potrošnje
Imate postavljeno ograničenje potrošnje, odnosno limit na broju? Pametan potez. Ipak, ako planirate putovanje, obavezno provjerite da li ste dostigli ili skoro dostigli limit, jer ćete u tom slučaju biti onemogućeni da koristite svoj broj u inostranstvu.

 

Kada ste potvrdili da je na vašem broju aktivan roming, korisno je znati kako upravljate nekim podešavanjima za roming i na samom telefonu.

Izbor operatera u romingu
Izbor operatera u inostranstvu je veoma bitan, jer opcije Moj svijet i Travel&Surf koje ćete možda koristiti važe samo u tačno određenim mrežama.
Ako koristite iPhone uređaj, ulaskom u Settings > Carrier možete birati operatera na čiju se mrežu povezujete. Dok je uključena opcija Automatic, telefon će sam birati mrežu, a ako je isključite, moći ćete ručno podesiti na koju mrežu se vaš telefon povezuje.
Ukoliko koristite Android uređaj, u Settings (Podešavanja) meniju možete pronaći opciju Mobile networks (Mobilne mreže) a zatim i Mobile operators (Mobilni operateri) i na isti način uključiti automatski ili ručni izbor mreže.
Obavezno provjerite za državu u koju putujete, u kojoj mreži možete koristiti Moj svijet benefite i Travel&Surf karte, kako biste u skladu sa tim izabrali pravog operatera.


Internet u romingu
Naravno da putovanje nije putovanje, ako usput ne podijelite i najljepše fotografije, javite se porodici i prijateljima, pronađete zanimljiva mjesta u blizini na mapama, i jos puno toga. Ipak, budite oprezni sa korisćenjem interneta dok ste van teritorije Crne Gore!
Ukoliko nijeste povezani na WiFi mrežu, sav internet saobraćaj koji ostvari vaš telefon se tarifira, i to po cijenama operatera čiju mrežu koristite. Ako želite da se zaštitite od ove vrste potrošnje, sami na telefonu možete podesiti da se mobilni internet ne može aktivirati u romingu. Potrebno je samo da opcija Data roaming bude deaktivirana. Na iPhone telefonima ćete je pronaći kroz Settings > Mobile data, dok se kod Android uređaja do nje dolazi takođe preko Mobile Networks opcije u Settings meniju.

Za više detalja pogledajte Vodič za bezbjednu upotrebu. U slučaju da aktivirate Travel&Surf kartu, onda Data roaming treba uključiti, i budite bez brige – ako potrošite resurse prije isteka trajanja opcije, internet ce biti automatski blokiran.

Nijeste našli ono što ste tražili?

Javite nam se, prijavite problem ili provjerite vašu narudžbinu.

Online chat

Društvene mreže

Telekom ME aplikacija

Kontakt centar